Właściwości i zalety kofeiny


Miłośnicy kawy sięgają często po ten napój z bardzo prostej przyczyny – kawa pobudza i orzeźwia. Stawia na nogi rano, a wieczorem pomaga pokonać senność i zmęczenie, kiedy nie można iść spać, a potrzebujemy być skoncentrowani i przytomni – mamy do wykonania jakąś pracę, albo uczymy się do egzaminu. Te wszystkie właściwości, dzięki którym tak chętnie i często sięgamy po czarny napój zawdzięczamy kofeinie, związkowi chemicznemu, który zawarty jest w niektórych gatunkach roślin.

kawa
Kawa – zdjęcie znalezione na stronie Pixabay.com

Są to właściwości psychoaktywne, stymulujące ośrodkowy układ nerwowy – tego typu działanie (podobnie jak w przypadku nikotyny) ma zarówno plusy, jak i minusy. Teoretycznie można ją przedawkować, powoduje również uzależnienie fizyczne, ale stosowana w ilościach do 300 mg dziennie ma na nasz organizm pozytywny wpływ. Kofeina występuje również w herbacie, ale z powodu innej techniki przygotowywania i parzenia herbaty jej zawartość w napoju jest znacznie mniejsza, niż w przypadku kawy. Innymi źródłami kofeiny mogą być kakao, cola, czy wreszcie napoje energetyczne.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *