Kawa w Polsce


Pierwszy kontakt z kawą zawdzięczają Polacy Turkom. Imperium Osmańskie było uciążliwym sąsiadem, z którym Rzeczpospolita prowadziła liczne wojny, ale nie można nie zauważyć, że Polacy przejmowali od Turków niektóre zdobycze ich kultury – stroje, albo potrawy. Król Jan III Sobieski, który często z Turkami walczył był miłośnikiem kawy – wielkie zapasy kawy odkryto w zdobytym w trakcie bitwy pod Wiedniem tureckim obozie.

kawa
Kawa – zdjęcie znalezione na stronie Pixabay.com

Ale to był prawdopodobnie początek popularności kawy w Austrii – w Polsce moda na picie kawy ma swój początek w Gdańsku. Od tamtejszych mieszczan przejęła ją polska szlachta. Napój ten był w XVIII był tak powszechny, że według pamiętników Jędrzeja Kitowicza sięgali po niego również rzemieślnicy i bogaci chłopi. W czasie panowania Sasów powstawały pierwsze kawiarnie („kafehauzy”) – najpierw w Gdańsku, później w Warszawie i Krakowie, na dworach za przygotowanie kawy odpowiedzialna była specjalna osoba – kawiarka. Najchętniej pito kawę turecką, początkowo bez dodatków, ale stopniowo wykształcił się słynny, polski sposób podawania kawy z dodatkiem gęstej, tłustej śmietanki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *